Friday, 12 August 2011

Khas buat bakal2 ibu...

Disini aku nk berkongsi pengalaman bersalin kpd semua bakal2 ibu, kalo xbakal ibu pun leh dgr gak.. Jgn risau.. Jd kan ni pengalaman utk masa hadapan.

Teringat masa lps kawen dl.. Ingt nk bdua2an dl.. Nk honeymoon lame2 sket.. Tup tup, dpt khbr yg mgembirakan. Aku disahkan mengandung. Time tu Allah je yg tahu perasaan aku. Gembira, sebak dan semua rasa bcampur2. Rasa takut pn ada gak. Sbb semua blaku sekelip mata. Takut xmampu lagi mjadi seorg ibu yg baik pd anak yg bakal lahir tu. Tp dgn sokongan kuat dr suami tercinta, aku mjadi tabah dan bsedia mghadapinya.

Alhamdulillah, sepanjang time pregnant dl aku xde pn alah2, muntah2 ker, cuma rasa letih2 jer. Maklumlah wanita berkerjaya.. hehe. Masa g monthly check up kt klinik, sume ok jer. Pastu bila dia tau family ada background kencing manis, trus suh wat test air gula. Tup tup, kandungan gula agak tinggi. Kne la control mende manis2 nih. Mmg susah nk kawal. Tp sbb pkr kan anak, kne la berkorban. ngeh3.

Mengikut perkiraan doktor, due date aku bersalin ialah 16/1/2011. Planning nk bersalin kt ipoh sbb sng nnt trus bpantang kt sne. So aku dh planning nk cuti 2 mgu lbh awal. Awal2 thn trus aku mntk cuti dh. Tp masa pagi 9/11/2011, aku dh mula rasa skt2. tp wt xtau jer lg. smpai ptg, dh kerap2 skt nyer. Tp sempoi lg. Siap mkn2 lg. Kebetulan mlm tu aku ingt lagi. Ada Anugerah Juara Lagu. Siap plan lagi nk tgk. Konon nye lps abis Juara Lagu br nk g hospital. Tp, elok2 je start, dh xthn dh. Cpt2 ajak mak g hospital.

Smpai hospital dlm kul 9:30mlm. Pastu kne register la, kne check dl la... Dlm kul 12:10 br doktor check. Tau2 dh bukak 5cm. Trus kne tolak g bilik bersalin. Yg xbest nye, hubby ada kat KL lg. Mlm tu kne keje plak. Bila tau je dh msuk blik bersalin, trus pecut dr KL ke Ipoh. Ye la. Ingt kan smpt lg smpai. Sbb biasa nye org kata anak sulung lmbt nk kuar nye.

Time kt dlm blik tu, mmg dh tersgt2 sakit. Xdpt nk d gambarkan rasa sakit tu. Ni lah rupa2nye rasa mak kita dl time lahirkan kita. Patutlah org kata syurga itu ditelapak kaki ibu. Sesungguh nya pengorbanan seorang ibu itu xde bandingannye. Bertarung nyawa utk melahirkan anak yg tersyg.

Alhamdulillah, tepat jam 2.41pg, 10/1/2011, Ammar Syafwan selamat dilahirkan secara normal seberat 3.05kg. Masa tu aku sgt2 bersyukur kepada Allah kerana memberi kesempatan utk merasai nikmat ini. Kesakitan yg disudahi dgn kegembiraan.

Apepun, aku hrp agar kwn2 ku yg bakal bergelar ibu tu agar tabah menghadapi masa itu. Semoga Allah mempermudahkan proses kelahiran itu.

Inilah dia anugerah Allah yg paling berharga buat ku....


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...