Tuesday, 13 October 2015

Kindy searching for Ammar Syafwan....

Assalamualaikum...

Berjumpa kembali kita di entry ni ye... Memandangkan nx year incik Ammar dh 5 yrs, mula la tercari2 kindy mana yg sesuai utk incik Ammar nih...

Since early of the year dh tanya incik google searching komen2, blog2 dr parents yg dh ada experience kindly hunting ni... ada a few list yg di shorlisted kan setelah mengambil kira faktor location nye.

Since usia Ammar 6 month onwards, Mak Ina lah ibu kedua Ammar. Now it is times for Ammar to get out from his comfort zone. Masa untuk Ammar get togather with his friend in same ages & learn what he supposed to know. Memandangkan ibu Ammar ni wanita berkerjaya, mmg xsempat nk mengajar Ammar.

Ibu already set in mind to get the best school environment for incik Ammar... beberapa faktor perlu diambil kira sebelum memulakan pencarian;

1. Location
* Memandangkan Rumah kita di Pandan Mewah, Ibu bekerja di KL, Rumah Mak Ina di Ampang Hilir, which is the best area to look for?
* Kalau search within Pandan Mewah area, if choose the one yg ada Full Day pun, tak kan sempat nak pick up Ammar before 6 pm.
* Kalau search near to rumah Mak Ina (which is on my way to office as well) & just take the half day session, siapa nak ambil Ammar during lunch hour & hantar ke rumah mak ina pulak?

2. Environment
* If possible nak cari kindy yang buat di rumah bawah.. either corner lot teres or banglo... nak elakkan yang buat di shop lot sbb rasa mcm terperuk je dlm rumah.
* Nak cari area yg kurang "org luar" (coz kawasan rumah Mak Ina ramai org2 dari luar negara. negara mana tu ek??) Kang incik Ammar belajar plak bahasa2 sana plak... huhu.. xmo.. xmo...

3. Type of Kindy
* Nak cari yang Islamic + English medium (nak biar balance duniawi & akhirat, insyaAllah)

4. Yuran
* of course la nk cari yg mampu dek poket ibu & abah. kang kalo mahal sgt plak, mane nk korek bayo bulan2 ye...

Antara kindergarden yg ada dlm list ialah;
1. Tadika Kemas
2. Pasti
3. Taski Abim
4. Smart Reader
5. Brainy Bunch
6. Little Caliphs
7. Genius Aulad
8. Qdees

Setelah mengambil kira faktor2 dia atas, Ibu dh buat  keputusan nak pilih Little Caliphs Taman Dagang disebabkan memenuhi semua kriteria di atas. Ibu dh pun buat pre registration utk Ammar & akan melawat ke sekolah nx week. Hopefully everything will be as planned. InsyaAllah... But the most important things is, Ammar will love his new school as well.

I will share with you the fees for LC later. see u in my nx entry.. daaa...


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...